Fra skam til selvrespekt

Ja, det måtte jo komme,,

Hvad da?

Ja, du, ved, eller det gør du måske ikke??

Hvad da??

Det du ikke snakker om, det du føler indunder masken,,

Hvad for en maske??

Den maske du holder op for os andre, det du vil, at vi skal se,,

Og,,,fordi  ??

Fordi du er bange for at blive gennemskuet,,

Gennemskuet, hvad mener du??

Du er bange for at blive set for den du tror du er,,

Den jeg tror jeg er??

Ja, den du er blevet til, fordi du ikke tror du er ok, som den du er, så du har lavet en maske for, at beskytte dig mod at blive hånet

Nu synes jeg du er ved at komme lovlig tæt på, hr,,

Ja, det ved jeg godt, og jeg kommer tættere endnu, ha ha

Jeg vil bryde tabuet og sætte ord på det der skjuler sig bagved masken,,,

Er det nu også en god ide??

Ja, man må lade masken falde, hvis man vil være ærlig,, man må bryde tabuet, for, at genvinde selvrespekten.

Du ved, gider ikke rigtig skamfølelsen, fordi den lammer os som mænd, den gør os uværdige, nytteløse og bange, fordi vi bliver drillet, nedgjort og hundset med, så vi kommer den i den kasse der heder TABU, så vi undgår det hele, men kassen rådner op indefra og skyggerne siver ud som beskyttende mekanismer.

Mekanismer og strategier til at undgå lugten fra kælderen.

Det har du ret i, men hvordan kommer man i gang med det??

  • Ved i første omgang, at indrømme overfor sig selv hvad man skammer  sig over, og kortlægge ens strategier til hvordan man undgår at komme i kontakt med den.
  • Og i andre omgang dele det med et eller flere mennesker man har tillid til, det er vejen til mere selvrespekt.

Ok, hvad kan man for eksempel skamme sig over ??

Du kan skamme dig over din krop, og alle dens mærkværdigheder, hudproblemer, sygdomme(influenza, forkølelse, ”manboobs”, pikstørrelse, hårtab, for svag, for tynd, for tyk, for kvapset, for lang eller kort,, you name it.

Du kan skamme dig over dine evner, færdigheder og tilstande, for eksempel, klodsethed, manglende sociale evner, generthed, ordblindhed, dovenskab, magtesløshed, empati, ensomhed, dårlig til at gøre rent, motionere, depression, stressbøvl, manglende handlekraft og nattesøvn, forvirring, rådløshed,, you name it.

Du kan skamme dig over din seksualitet, dit parforhold, dine forældre, din barndom, din skilsmisse, din ekskone, din konkurs og fiasko, din fyring, dine børn, din familiesituation, din økonomi, din evne til at tjæne penge, dit misbrug af sukker, sprut, narko og porno, din angst for nærhed, dit savn af nærhed, din skyldfølelse – over alt du har gjort forkert, ja, du kan også skamme dig over at du skammer dig, ”the rabbithole” goes deep, my friend.

Måden man skjuler det på er, at benægte de faktiske forhold, bortforklare, beskylde andre for at være korrupte når man selv er det, drukne sig i arbejde for ikke at mærke sig selv, drikke endnu mere, kontrollere og tyrannisere andre, eller bare dunke sig selv i hovedet og sabotere ens fremgang.

Du kan også bare grine af det hele og fyre en fed cigar af, som om ingenting var sket?

Det er mange muligheder til, at undgå at se sig selv i øjnene, men spejlet går ingen steder og du er hele tiden sammen med dig selv, indrøm det bare.

Vejen ud af dette er at tage en grundig selvransagelse, og læg mærke til ordet SELV her, fordi du gør det ikke ved andre, du gør det ved dig selv, fordi det er dig det handler om, det er din selvrespekt.

Når du respekterer dig selv og tager ansvar for dine måder at skjule dig bagved masken, og holde op med det, og være mere ærlig og oprigtig, vil du sætte dig selv fri og du får mere selvstændighed og styrke og værdighed.

Alt det andet er ikke andet end selv manipulation og maskespil.

Ok, det var godt nok en stor mundfuld, men der skal nogle gange et seriøst vink med en vognstang for, at jeg vågner, tak for det.

Godt så.