Hvorfor mandecoaching

Året er 1999, du står i Mølleparken til udendørs koncert og det er knald på, det er meget høj musik, det er Johhny Madsen ”fedtehår” der spiller, det er 30 grader varmt, det støver og stinker af piss og bajer, du er stangs stiv og på rulleskøjter efter tre dage på druktur og du står midt i en skilsmisse,NEJJ ikke dig, det er mig og det er historien om hvorfor jeg laver mandecoaching.

Jeg står å svajer og i glimt kan jeg se senen, der blive skubbet og råbt.

Jeg bliver plutselig dødsens træt og vakler ind mellem burger og ølteltet, jeg trænger til at komme ind i skyggen og jeg synker sammen i støvet i en bunke knuste plastikkrus.

Tårene kommer plutselig væltende ud af øjnene, snottet løber og det går op for mig hvad jeg har gang i. Tre dage på trip, som man siger, bajer, sprut og pulver, damer, slagsmål og sult.

Det er 4 dage siden vi tog beslutningen om, at nu var det slut og jeg var helt tom indeni.

Jeg har aldrig følt mig så alene som netop nu og jeg synker endnu mere  sammen.
Jeg følte mig vildt alene og ensom, nordmand på rulleskøjter i et fræmmed land, midt i mit livs dødskamp. , Drømmen om et familieliv er knust og jeg har ingen venner, ingen jeg kan  gå til, foruden de brune værtshuse.

Og mens jeg sidder/ligger her kan jeg se ud af øjenkrogen at der komme en mand ind mellem teltene og jeg synes han er mørk og meget høj der han rager op foran mig.
Han bøjer sig nedlægger sin hånd på min skulder og siger; Det der ser ikke særlig sjovt ud, hvad er det der sker for dig?

Jeg har aldrig set stodderen før, men begynder langsomt og tvivlendeat berette, at jeg står midt i en skilsmisse, jeg har en søn på seks år og jeg er totalt på røven.

Ok, siger han og tager et stykke gult papir ( jeg husker tydelig farven) skriver sit nummer på den og siger; Når du er blevet edru og har fået et bad, så ringer du mig, så vil jeg gerne hjælpe dig genne det her,,,hvad fanden tænkte jeg er han bøsse der er ude på at score mig, er han fra politiet, er han sendt af min skytsengel for at give mig livet tilbage denne koldsvedige sommer dag i 1999.

Efter nogle dage er jeg landet lidt, fået noget mad i kroppen, fået et bad og ren skjorte på og leder efter et cigaretskod i jakkelommen og finder den gule seldel med nummeret på.

Jeg ringer og vi aftaler jeg besøger ham og vi tilbringer dage, uger og måneder i hans køkken, drikker kaffe, ryger rulletobak og taler om hvad der kan, skal og må gøres fremover.

Helge bliver den klippe jeg har brug for, en jeg kan kontakte til enhvær tid, en der er på mit hold, uden jeg skal gøre noget specielt for det.
Han hjælper mig  med at forberede mig til skilsmisseadvokaten og statsforvaltningen, han sparker mig over skinnebenet til mødet og beder mig fortælle hvad der egentlig skete derhjemme og at jeg må tage mig af min søn.

Lang historie kort, jeg får fuld forældremyndighed over sønnen og flytter til en lille landsby udenfor Aalborg hvor han får sin skolegang i rolige stabile omgivelser og jeg passer mit arbejde.

Jeg starter min recovery, som handler om at blive mig selv bevidst om hvem jeg er blevet til og hvad i helvede jeg skal med mig selv fremover.
Jeg får et langt opgør med mit alkoholforbrug, min foretrukne  flugtvej i gennem mange år, mit forhold til sex og kærlighed, porno, cigaretter og ikke mindst alle de måder jeg har prøvet at bevise overfor mig selv at jeg er den mand jeg kan være stolt af.

Sandheden var at jeg flyktede fra skrækken for at blive afsløret, at andre skulle se gennem masken og opdage at der var ingenting, bare en charlatan der pyntede og pralede og gjorde sig hjelpsom og flink for ikke at blive afvist af kvinder, fyret fra sit arbejde, nedgjort blandt kammerater.

Jeg brugte mange år og rigtig meget energi på at beskylde ekskonen for at være sindssyg og skyld i det hele.
Jeg væltede mig i selvmedlidenhed og angst og fik i en overgang lykkepiller for ikke at give slip på det hele. Jeg kravlede mig sakte men sikkert ud af det mørke hul, det hul der var skabt af en manglende tydelig faderskkelse  og en lidt for nærværende mor, der savnede hendes mand fordi han var sømand på langfart.

Det fødte  kvinde pleaseren i mig  og har tiltrukket de kvinder der også har manglet en tydelig far i deres liv og så redningen i mig, men det var jo lige det jeg manglede, så det var vores ” barndoms sår ” der tiltrak hinanden og det gik som sagt ikke særlig godt, vi var ved at æde hinanden op, både fysisk og følelseemæssigt, uden personlige grænser, hun skamløst udadvendt og jeg skamfuld konfliktsky indadvendt.

Anyways, der sker det, at jeg genfinder gnisten og lærer at jeg kan gribe skeen i egen hånd og på en måde måntere dørhåndtaget på min side af døren og på den måde får tid og rum ryddet op på mit værelse.
Mange år til AA og ACA møder, tolvtrinsarbejde, sygedagpenge, lykkepiller, angst og terapeutske forløb, uendelige timer i meditatione for, at forbinde mig med min dybe sandhed, utallige gåture i skoge og de norske bjerge, sejlture og millioner af kaffekopper i mandens køkken hvor vi fik vendt enhver sten og livet får en ny drejning.

Der kommer et skift hvor jeg træder i karakter og får ejerskab til mit liv.

Et ejerskab som gør at jeg føler stolthed over mit liv og jeg kommer ud på den anden side af tunnelsen.

Jeg gennemgår en transformation fra en såret splattet regnorm til en selvbevidst selvstændig mand og et fornuftigt liv hvor jeg heler mine sår, genvinder selvtilliden.
Jeg genfinder tilliden til mig selv som man i samarbejde med andre mænd.

Nu er det jo ikke sikkert du er ude i noget af det jeg har erfaret, men det jeg fik lært var at, lige meget hvor langt ude man er kommet så kan man sætte en hegnspæl i jorden og sige nok er nok, jeg vil have et fedt og værdigt liv og det starter lige nu.
Her er mine løfter til mig selv.

Lige meget hvad der sker vil jeg ikke forlade mig selv for at gøre andre tilfreds.
Lige meget hvilken kvinde jeg møder, vil jeg ikke sætte hendes behov foran mine, for at få sex og kærlighed
Lige meget hvad andre siger siger så har jeg min ret til at gøre det der er bedst for mig.
Det betyder ikke, at jeg er blevet en egoistisk mandsjovinist det betyder at jeg har fundet og min modne maskuline selvstændighed og den giver jeg aldrig slip på.

Jeg har genfundet min krigerkraft og mit mod, jeg har fået styr på mine tanker og følelser, jeg er glad og stolt over mit liv og jeg har noget værdifuldt at at byde på.

Og det er derfor laver jeg dette arbejde, jeg har kravlet, sakte men sikker ud af min egen skygge og tør stå i mit eget lys, uden skam uden skyldfølelse og er nærværende til hvert eneste øjeblik og nyder tilværelsen, som den mand og det menneske jeg er blevet til, no more, no less.

Ydmyg og tolmodig, robust og rummelig med klarhed og handlekraft i en stor pakke, en pakke jeg tilbyder dig, når du har brug for en mand i dit hjørne, en mand du kan stole på vil sparke dig over skinnebebet, fordi du ønsker at stå i din sandhed.

Min besked til dig er, at lige meget hvor du er i dit liv, kan du genfinde værdigheden og din maskuline selvstændighed. Om det handler om dit forholdt til kvinder parforhold og og kærester, din egen karriere og økonomi, dit fysiske og mentale helbred, din selvrespekt og selvværd, fremtidsplaner, håb og drømme om at kunne gøre en forskel, så lærer du din historie, at kende på  godt og ondt og du får så meget fat ved roden  at du beslutter at skrive fremtidens historie.

Det handler ikke så meget om hvad du har oplevet og gået gennem, jo det gør det, men det vigtigste er om du er villig til, at se din sandhed i øjnene og gøre det der skal til for, at du bliver glad og stolt over den du i virkeligheden, er.

Dette er min gule seddel til dig, har du brug for den i en periode giver du mig et kald, har du styr på din tilværelse og har det godt, giv din gule seddel videre til den mand der trænger dig.

Venlig hilsen
Karl-Otto Sandvik
Mandecoach