Konge Arketypen

De 4 maskuline arketyper.
Kongen. Krigeren. Magikeren. Elskeren.

Fælles for alle de 4 arketyper er at de i sine modne udgaver indeholder karakterstyrker og evner, vi som mænd efterstræber, men har svært ved at leve op til.

Fordi vi som børn, manglede maskuline rollemodeller eller fik for megen eller for lidt opmærksomhed. Groft set kan man sige at vi udviklede mere eller mindre “hensigtsmæssige” personlighedstræk og vaner for at klare os i tilværelsen.

Arketype coaching forløb handler i bund og grund om at afbalancere ens arketype energier og genoprette selvstændighed og ens værdighed.
Din sunde mandighed, din iboende maskuline autenticitet hvor du er herre i eget hus.

Hvor du får kontakt med den dybere mening med dig selv og dit virke.

 

 

 

 

Konge arketypen – har tilgang til den visdom, der får os til at skabe struktur og sikkerhed i vores tilværelse.

Det er den visdom der kender ens værd, ens værdier og ens formål med livet.
Kongen arketypen viser dig kærligt dine begrænsninger og lærer dig at bede om assistance.
Kongen arketypen ser værdien af og rummer forskellighed.
Kongen arketypen tilgiver, velsigner og beskytter med sin storhed.
Kongen arketypen er den visdom i dig der tager beslutninger baseret på hans dybe forståelse af de store sammenhænge. Konge arketypen er ikke et personligheds træk, men en energi, du som mand kan trække på, for at stabiliserer din tilværelse og skabe ro og sikkerhed.
Kongen er din indre bestyrelses formand, dit centrum og den der organiserer de andre Arketype energier. Krigeren, Magikeren og Elskeren.

Når du har for meget Konge energi, går du hen og tror du selv er Konge eller Guddommelig, hvis det bliver for vildt.

Det kan vise sig på følgende måde. Du har en lederstilling og kontrollerer dine ansatte og du styrer forretningen med en fast hånd. Der er klare regler og direktiver, så det er ikke så meget at komme efter. De ansatte oplever dig alligevel som skrap og kontrollerende, men det preller af på dig, fordi du ved du har ret.

Du er lidt af en tyran, men du ved det ikke. Du har ikke så mange venner, hverken på jobbet eller i privatlivet. Det handler for det meste om at være effektiv og der må ikke være noget man kan sætte en finger på. Socialt liv er noget overdrevet “pjank”.
Du bliver irriteret når det bliver for “tæt og nært” i dine relationer og du har bevaret et rationelt forhold til dine børn.
Det hele skal helst køre som en velsmurt maskine uden for meget følelser, intimitet og ballade. Du mener du har kontrol, men føler alligevel en snært af ensomhed, men ved ikke hvordan du kommer videre.

Kontrollen og den frydefulde følelse af magt er din nære ven.

I et coaching forløb, for den mand der har for meget Konge energi, handler det om at finde ud af hvad der gør ham utryg.

Vi taler om hvad der trigger ham til denne “tyranniske” og kontrollerende adfærd og finder ud af hvad han vil undgå og hvad han gerne dybest set, ønsker at opnå. Hvad han i virkeligheden har behov for.

Han vil nemt kunne bruge sine ledere evner på at lede sig selv, men det kommer først senere i forløbet.

Han har ofte en stærk loyalitetsfølelse til en leder højere op i hierarkiet og uden at blinke udøver han den mangt han føler sig berettiget til.

Måske er han forblændet af en fremstående politiker, hvor autoritets troen fastholder ham i hans adfærd og han bliver en marionet uden at være i kontakt med hans egen moralkodeks.

Når denne mand kontakter mig og ønsker Coaching, handler det nogle gange om at han vil have redskaber til at styrke hans magt og blive mere effektiv. Han er ofte stressramt og føler pres fra flere sider, konen brokker sig, børnene savner ham, chefen forventer endnu mere og han har svært ved at følge med.
Vi taler lidt frem og tilbage og vi får ofte øje på den bagvedliggende årsag.

En god hjælp for ham er at genfinde hans selvstændighed og ofte have et opgør med den “programmering” der har styret ham. Et opgør og en konfrontation der kan tage lang tid, men han ser den ofte som dybt nødvendig.
Midlivskrisen lusker i skyggerne og han ønsker nogle gange at få mere fred og dybde i livet og ikke alt det jagen rundt i hamsterhjulet.

Det skaber harmoni i hans liv. Han genfinder på en måde sin egen identitet og det styrker han sine leder evner betragteligt. Han bliver rolig indeni og føler sig sikker og får en dybere vision om hvem han er og hvem han vil være.

Mænd lever ofte i en af to verdner.
Lidt hårdt trukket op:
De føler succes, stolthed og ære eller de føler sig som fiaskoer, og er overbevist om at det fører til vanære, så de bærer på en indre skam der binder dem til offerrollen. At bede om hjælp er udelukket, fordi det udløser endnu mere skam, og den negative spiral skruer sig nedad. Derfor er det at mænd går ned med stress før de beder om hjælp og støtte. De får helbredsproblemer og bliver syge fordi de kompenserer med det eneste de kender: Arbejd mere, knokle på, lave noget eller de dulmer skammen og smerterne ved selvmedicinering og kække bortforklaringer.

De gør så godt de kan, men det gør det ofte bare værre.

Processen.
Derefter går det stærkt med at finde fodfæste og mening og retning fremover.
Aktivering og balancering af de 4 arketype energier giver overblik stabilitet og tid til at være god ved en selv.
Han får en bedre “work/life” balance.

Når du har for lidt konge energi giver du let op.
På vej hjem fra arbejdet, begynder knuden i maven at snøre sig sammen.
Er du bekymret over om konen er sur. Eller, du ved hun er sur og der venter et opgør du ved du vil tabe.
Det piner dig og du føler en mild kvalme.

Du husker at hun har inviteret svigerfamilien til frokost på lørdag og du er tvunget til at stille op.Du har mest lyst til at tage hen i sommerhuset og slappe af, men det må du ikke. Det har hun bestemt?

Du har magten på jobbet og hun har magten derhjemme. Din frustration viser sig ved at du bliver endnu mere kontrollerende på jobbet og du brænder inde med skammen over ikke at kunne sige fra overfor din dominerende kone.

Efterhånden giver du hende mere magt fordi inderst inde ved du ikke hvad du skal gøre uden hende.
Du frygter hendes vrede og hendes røde trætte øjne. Du gør alt for ikke hidse hende op eller skuffe hende.
Du er blevet til “dørmåtten” og du ved det godt og du går med det i stilhed.

Du har givet kronen over til konen.
Du har abdiceret din Konge kraft fuldstændig og simpelthen fornægte at du selv må have en retning eller mening i livet. Du tror fuldt og fast på at andre ( en politiker /chef /kæreste /partner ) nok skal sørge for at det kører og du følger lydigt trop.

Coaching for den mand der mangler adgang til Kongekraften.
Vi får sat ord på det der er svært at tale om og giver det ny mening.
Vi får løst op på forventninger, både hans egne og manet andres i jorden så han får øje på hans maskuline selvstændighed. Måske ligger der nogle negative overbevisninger i hans blindzoner?

Vi formulerer de livsværdier der skal gælde for ALLE hans arketyper. Det gør at han aktiverer Kriger energien og han tager skeen i egen hånd. Han genfinder Kongekraften og formulerer visioner for hans liv og virke. Han føler sig som en hel og stolt mand, uden dårlig samvittighed.
Han lytter til hans indre Magikerens gode råd og åbner hans Elskers hjerte og lever mere i pagt med den han egentlig er og vil være.

Hvis du kan genkende noget fra denne tekst og er nysgerrig på hvordan du kan ændre dine vaner og få en mere afbalanceret “mandighed”, så kontakt mig og vi aftaler en uforpligtende samtale.

Er du i tvivl? Spørgsmål?
Du er altid velkommen til at kontakte mig uforpligtende hvis du har spørgsmål eller du har en situation du er i tvivl om hvordan du skal gribe an.

Husk: Vi mænd går ofte alene med tingene. Alt for længe....

Når man læser om de 4 forskellige Arketyperne, genkender man ofte lidt i den ene og lidt i den anden eller tredje eller fjerde. Fordelen med et arketype coaching forløb, er at man afbalancerer alle arketyperne på en gang og stabiliserer ens indre liv og styrker sig selv på mange områder og niveauer samtidig.