Alkohol afhængighed

Alkohol har i årtusinder fungeret som et middel til at løsne på stemningen, gøre det mere hyggeligt og gøre det nemmere komme i kontakt med andre.

Det er også ment at skulle fremme ens præstationer, fordi man efter at have indtaget alkohol, mistede kontakten til ens moralske og etiske grænser og fejlagtig troede man blev mere klog stærk eller modig.

Alkohol fungerer som et smøremiddel og som et opløsnings middel.

Efterhånden som årene er gået, er der kommet flere “produkter” på markedet. Seksuelt fremmende piller som Viagra og forskellige “opkvikkende” stoffer der hurtig ændrer ens syn på livet og verden. Alle gode sager, når de bliver brugt med måde, men også dybt skadelige når de bliver en mere almindelig del af hverdagens op og nedture.

Her de typiske 4 niveauer vi forbruger alkohol:

  1. Du tager en genstand for at få ro på nærvene.
  2. Du tager en genstand fordi du er oprørt eller presset eller glad og har behov for at “dampe af” og du ser det som en belønning.
  3. Du tager en genstand, igen og igen og skjuler dit misbrug og dulmer skammen over det ved at drikke endnu mere og bliver ekspert i at leve et dobbelt liv.
  4. Du er fortabt i dit misbrug og har mistet kontrollen. Det har taget overhånd og du er havnet på en skråplan, en deroute der vil ende med at du rammer din moralske og fysiske bund før eller siden.

Det griber om sig, både fysisk i krop og hjerne, men også forstyrrende på ens personlighed og kvaliteten af ens relationer. Alkohol bliver ofte brugt i sammenhæng med andre stoffer og ses ofte som medvirkende årsag til ufrivillig sex, vold, grænseoverskridende overgreb, til at straffe sig selv, dulme ens frygt stress og depression, trafikuheld, ulykker i hjemmet og ikke mindst, er det  årsag til mange fatale livsstils sygdomme.

Alkohol er et opløsningsmiddel
Det opløser ens morale, ens etiske forstand, ens arbejdsliv/karriere, ens venskaber, ens parforhold/ægteskab, og kan skabe forvirring, strid og tragedie gennem flere familie generationer.

Kort sagt, det opløser dit liv indefra og ud.

Her får du overblik over de 5 trin i den addiktive cyklus.

Den Arketype forklaring på afhængigheder
Overordnet kan man sige at, når man ikke har fået lært at man er ok, som den man er, men lavet om på og rettet ind, så man ifølge andre, passer bedre ind, benytter man en strategi der hedder splitting.

Man splitter disse dele af personligheden væk fra ens bevidsthed i barndommen og når man ikke længere kender dem og mærker behovet, vil den arketype energi det handler om vise sig vekselvis i de polariserende aktive og passive skyggesider.

I dette tilfælde er det Arketypen Elskeren hvis formål er at bevare en naturlig åbenhed til sig selv og ens indre liv, ens sanselighed og nærvær og ens evne at nyde kunst og skønhed.

Når denne evne er begrænset (forbudt/skambetonet) og eller ikke længere tilgængeligt, viser sig som en pendulering mellem den aktive og passive arketype skyggeside. En vekslen mellem den krævende afhængige personlighed og en deprimerede tilstand af tømmermandsagtig moralsk isolation.

Dragningen mod alkohol for at løsne på spændinger og søge lindring fra ens smertefulde følelser gør ikke andet end at forværre din situation og dit helbred. Tomheden vokser indeni og man hæver ens tolerancegrænse og bliver mere og mere hjernevasket i forhold til hvad der sker med en.
Dine venner og bekendte kan godt se det og du er den sidste til at indrømme det. Både fordi du hjernevasker dig selv og fordi skammen over hvordan du håndterer dit liv ofte gør at du bliver mere ligeglad over hvad der sker.

Hvornår har du fået nok?

Den dårlige nyhed
Som nævnt er afhængigheder progressive i deres udvikling og gør dig mere og mere syg. Fysisk, mentalt, følelsesmæssigt og socialt. Afhængighederne overlapper og bytter flittigt plads med hinanden, så du ikke skal nå at fange hvad der sker.

Ret sygt, ikke, men en logisk konsekvens af at noget løber løbsk.

Den gode nyhed

  • Du kan lære dig at dække dine behov for kontakt og nærvær, uden at automatisk gribe til den nærmeste flaske for at dulme afsavnet og smerten.
  • Du kan lære at forstå dine behov og dine mønstre, så du kan bryde dem, inden det går galt.
  • Du kan hæve dit moralske og fysiske bundniveau, til der hvor du er i dag og sige til dig selv, nok er nok, det stopper her.Spørg din samvittighed om du ønsker at stå ved dig selv, eller om du vil fortsætte?
    Tør du at stå ved kærligheden til dig selv og din person?

Du har endnu valget
Spørg dig selv:
Hvor vil jeg være og hvordan vil jeg have det, hvad er konsekvensen om et eller to år hvis jeg fortsætter denne adfærd.
Spørg dig selv, hvad er, på sigt, det værste udfald af min adfærd?
Ryger helbredet, ryger familien, ryger jobbet, og det handler desværre ikke om, men hvornår?

Ansvarlighed giver dig frihed til at mestre dit liv.

Hvad er løsningen
Løsningen er at oprette en autentisk kontakt til en selv, ens følelsesliv, ens værdier og formål i livet.
Det svarer til at aktivere og forbinde sig til de 4 Arketype energier: Kongen. Krigeren. Magikeren og Elskeren. – og tillade dem at vokse og leve gennem dig på en balanceret måde.

Når vi mangler den bevidste kontakt til de Arketype energier bliver livet ofte kaotisk og livet på lappeløsningens og overspringshandlingens holdeplads.

Det bliver hurtigt meningsløst og tomt.
Og vi drikker lidt mere, fra gang til gang.

 

Det der er vigtigt at forholde sig til i første omgang, er at, med en blid nysgerrighed, afklarer hvad du “bruger” og hvor meget.
Hvor mange penge bruger du på alkohol pr. måned
Reflekter over hvad du håber på at opnå ved dit alkohol forbrug.

Pas på du ikke dømmer dig selv og giver op, husk, du er meget mere end den du er blevet til.
De ressourcer du har brug for her er selvkærlighed og en stor portion tålmodighed.
Og du har behov for hjælp, om du vil det eller ej.

Du lærer efterhånden din egen sandhed at kende og du får mod og styrke til at stå forandringen igennem.
Du lærer at forstå dig selv og du lærer hvilke behov og værdier der skal gælde for dig.
Du lærer at forstå og respektere din egen sandhed.

Kold tyrker er faktisk et NOGO
For at finde ud af det, er du IKKE tvunget til at holde op med at drikke fra dag 1,  det skaber som regel for meget modstand, og gør at din afhængighed skifter karakter.
Du holder for eksempel op med at drikke, men intensiverer dit cigaretrygning eller trang til sukker og trang til opmærksomhed.
Du holder op med alt det kaffe og dykker hellere ned i slikposen eller chokoladen.
Det er vigtig at bevare en blid nysgerrighed overfor hvad “afhængighedsmønstret” prøver at fortælle dig og det er vigtig at have masser af tålmodighed og give dig selv omsorg.

Husk det er dit liv og dit ansvar
Du har et ansvar overfor dig selv og din familie, dine børn, dit arbejdsliv og at dele din kærlighed og stolthed med andre.
Vi kan ikke klare os uden netop dig, du har en meget stor betydning.

Når du forstår at se storheden i dit liv og håndterer den, slipper behovet for at “fixe” ens følelser, men lære at leve med dem.
Du får mulighed til at leve dit eget liv, på egne præmisser og skabe nye sunde vaner og ritualer.

Ansvarlighed giver dig frihed til at mestre dit liv.


Tag en beslutning eller bliv ved

Det er selvfølgelig op til dig selv, hvornår du har fået nok og er motiveret til at lave om på det.
Du behøver ikke synke ned på næste niveau, du kan vise ansvarlighed og starte din optur her og nu.

Hvornår skal det være og ikke OM det skal være.
Jeg vil opfordre dig til at tage beslutningen lige nu i dag og respekterer din mandighed for resten af dit liv.
Tag beslutningen nu, så du bliver bliv fri for at skubbe den foran dig.
Det modsatte af afhængigheder er ikke afholdenhed, men at kende sig selv.
Det er gevinsten ved at blive en fri mand igen.

En mand med selvrespekt og værdighed.

Er du i tvivl? Spørgsmål?
Du er altid velkommen til at kontakte mig uforpligtende hvis du har spørgsmål eller du har en situation du er i tvivl om hvordan du skal gribe an. Husk: Vi mænd går ofte alene med tingene. Alt for længe....

Andre relavante sider:
Gør hun – og dit forhold dig sindsyg
Drop Single livetog skab en familie
Arbeids Narkoman – Over achiever.

Tilbage til afhængigheds oversigt.