Midtlivskrise

Panik eller ny plan?

Børnene er fløjet fra reden, konfirmationerne overstået, karrieren sikret og økonomien stabil.
Og tilværelsen skifter på en måde karakter, du søger ny mening og en dybere forståelse.
Hvad er meningen, hvad var meningen, hvad kan jeg gøre?
Indhente ungdommens virilitet, give slip på forventninger eller lade uvisheden brede sig?

Kan du se den dybere mening eller skubber panikken dig tilbage i ungdommen?

Kan du se den dybere mening eller skubber panikken dig tilbage i ungdommen?

• Du bliver tændt på at genfinde din ungdommelige erobrings lyst.
• Du tiltrækkes af unge kvinder og intensiverer din fitness træning.
• Måske har du fat i en elskerinde eller to?
• Du fik købt den motorcykel du altid har drømt om.
• Du maksimerer enhver mulighed til at få mere ud af dagen.
• Mere nydelse, mere oplevelser, mere mere, mere af hvad?

Panik eller Plan?
Dette er eksempler på de lyse sider af midtlivskriser for mænd men også et symptom på at der sker en forandring i kroppens biologiske cyklus. Testosteron niveauet falder, man går lidt i panik, og kompenserer med de før nævnte impuls aktiviteter eller?

Det er som du bliver kastet ind i et vakuum, livet holder vejret og spørger, hvad fik du gjort, var det det du ville, hvad så nu? Tilværelsen skifter på en måde karakter og du søger ny mening og en dybere forståelse.

Du står foran et opgør med fortiden, eller en fastholdelse
Når du tager dit liv op til vurdering på denne måde, falder puslebrikkerne måske fra hinanden, fundamentet for ens tilværelse vakler, derfor føler nogle mænd sig tiltrukket af den ungdommelige frihed. Måske nogle drømme der ikke blev realiseret, noget du har behov for at indhente?

Fakta er at, du står ved en skillevej i livet
Din tid som familie og karrieremand er ved at være over og du træder nu ind i din tredje alder og har derfor mulighed for at søge en dybere forståelse af dit livsforløb.
Men at stå ved denne skillevej kan være svært at håndtere, fordi man er opdraget til at være loyal overfor den mand man er blevet, til familien, til arbejdspladsen og i den sociale ramme du lever i.

Og du kan komme til at bruge energi på at fastholde dig i den “gamle version af dig”, den du kender på godt og ondt.

Indadvendt, tænksom, grublende, søgende efter ny mening og fordybelse.

På den andens side bliver du nok mere indadvendt, tænksom, grublende, søgende efter ny mening og fordybelse.
De gamle dogmer og regler falmer, jobbet bliver uinteressant, vennerne bliver overfladiske, du føler dig måske som en fremmed i dit eget liv. Konen bliver mere aktiv og søger nye veje, bliver mere handlekraftig, mens det føles modsat for dig?

Det gamle må dø
Hensigten med denne overgang er at give slip på den unge maskulinitet og vokse ind i den modne manddom.
“Ræset” i hamsterhjulet er over og du træder ind i en ny alder, en alder hvor du udvider dine horisonter og giver slip på det materielle. Ikke fordi du bliver uansvarlig, de mister bare deres gamle betydning.
Du kan flygte eller vokse og modnes?
Det er livet der kalder på dig, det liv der vil at du skal træde ind i din maskuline modenhed, og du må gerne kalde det ansvarlighed men også en rummelighed der strækker sig udover dine nære cirkler.
Måske søger du en dybere mening med det hele, noget der kan erstatte tomheden?

Dø eller dø?
Det kan også føles som om livet snører sig sammen og du føler du er ved at kvæles, at du ikke får luft og må væk. Måske går du i tanke om at afslutte det hele, fordi det bliver for kaotisk?
Eller du gør det langsomt ved at synke hen og opgradere dit forbrug af rødvin, slik og mad, så du passer til det aftryk din krop har lavet i sofaen? Du dulmer din frygt for livet, ved at flygte fra det.
Denne frygt kan sammenlignes med frygten for livet, frygten for at træde i karakter, føle ens styrke, stå ved sig.

Når du går ind i denne overgang, får du indsigt i de sammenhænge der er større og mere vidtfavnende end du nogensinde havde troet muligt. Måske får du en åndelig indsigt eller opvognen?

Hvad giver du videre?

Processen
Du træder ud af din gamle identitet, dit lille selv, og åbner for en større version af dig selv, dit store selv.
Det kan betegnes som den lille død, det er den nødvendige initiation, du må gennemgå for at vokse ind i den du i virkeligheden er.
En slange må smide den gamle ham, før den kan vokse ind i den nye.
Fugl Fønix må brænde før den kan genopstå i dens nye identitet.

Jeg kan godt forstå man kan være bange for denne proces, fordi når du tænker på det, kan livet opleves som mega stort og nogle gange overvældende, specielt hvis man har levet trygt og godt i ens lille hamsterhjul.
Det føles som om tilværelsen slipper sit greb om en og man bliver konfus.
Det der kan motivere dig til at stoppe op er at tænke på hvad du giver videre.

Er dit indre styrke ved at vogne?

  • Du går måske lange ture langs vandet, i undren over livets underfundighed?
  • Du går i perioder ind i dig selv, isolerer dig, går lange ture i undring
  • Det føles som en lille depression, men også afstressende og nyskabende
  • Du bliver lidt ligeglad med udseendet, gror skæg, glemmer at gå i bad, skifte til rent tøj
  • Du begynder at drømme mystiske drømme, ser måske sammenhænge i de film du ser
  • Din indre Konge energi banker på.

Måske lidt som en Holger Danske der vågner op til sig selv

Har jeg stress, er jeg deprimeret?
Nogle af de mænd der kontakter mig, fortæller om stress symptomer, begyndende depressioner og manglende virkelyst. Nogle gange manglende livslyst og en smuldrende fornemmelse af mening.

Disse mænd er såmænd bare ramt af en midtlivskriser. De er ikke syge, de er under afvikling, ombygning og udvikling, men det opleves nogle gange voldsomt oprivende. Måske også pga. omgivelsernes reaktion.
Måske er det svært at være pårørende, fordi man er ved at miste kontakten til en trofast ven, en ven man kunne regne med, men nu bliver væk.

En hyppig konsekvens er at de render ind i en skilsmisse, måske nummer to, børnene flytter hjemmefra, omrokering på arbejdslivet, der trigger det endnu mere.
Mændene synker faretruende ned i sofaen og bliver liggende, og mørket falder på. Eller de knokler videre i de gamle spor og dør langsomt indeni.

Hvorfor er det hammer vigtigt at forstå hvad der sker!
Det der bekymrer mig mest, er mænds villighed til at give op, ved at de giver efter.
De falder for det gamle trix ved at blive ungdommelig og viril, eller falme hen og give op.
De dør indeni uden at have et opgør med livets udvikling. De bliver til sure gamle mænd der brokker sig over andre og nægter at indrømme de står ved en skillevej. Måske har disse ord, skrabet lidt i overfladen af din stolthed

  • Måske kan du genkende noget, måske fra din mand hvis du er kvinde?
  • Måske har du behov for sparring rådgivning og få hjælp dig med at bygge en bro mellem det gamle og det nye?
  • Måske er det på tide du griber skeen i den anden hånd og tager livets cyklus på dig?

Hvis du har behov, så er jeg klar til at møde dig i det du står i, give dig sparring, gode råd og lægge øre til de følelser der vågner så du får sat ord på dem og gjort dem forståelige.

Jeg ved hvad jeg taler om.
Min mangeårige erfaring som coach for mænd fortæller mig at mange mænd har svært ved at tale om følelser og det “uvisse” og mener det er “umandigt”.
Det er faktisk det vi er bange for, det “uvisse” tomrummet der åbner sig. Og man vil tilbage til det gamle, finde den evige ungdom, men det har jeg vist skrevet om.

Loyalitet overfor fortiden kan hindre din fremtid i at folde sig ud.

Jeg for min del klamrede mig til den gamle velkendte Karl-Otto og skubbede på en måde forandringen foran mig, ville ikke indrømme hvad der skete. Men jeg blev indhentet af virkeligheden og fandt min frihed.
Jeg fik åbnet posen og fik talt ud,,,,jeg fik lært at tale om mig selv og hvad jeg oplevede.
I det at jeg fik sat ord på, fik jeg en ny frihed og følte en dyb glæde. Det var som at komme fri af et fængsel jeg selv havde bygget op omkring mig. Jeg havde, uden at vide det, lukket mig inde og lukket andre ude og jeg følte mig ensom.
Jeg er overbevist om at du ved hvad jeg taler om og håber du tager dig selv seriøst nok til at træde ind i din maskuline modenhed.

 

Planen.
Planen er at, ikke have en konkret plan, men at lade sig lede af processen, at gå gennem forandringen, med eller uden den modstand du vil opleve. Rejsen vil være unik for dig, men noget alle mænd går igennem, hver på sin måde.

Jeg brænder for at guide dig gennem denne forandring og har robusthed og åbenhed nok, til at møde dig lige der du er, lige meget hvad. Måske gå gennem et opgør med en svær fortid, forældre og lære at sige fra overfor dem der føles forkerte.

Jeg vil fungere som din  mand i dit hjørne om du forstår, så du går de runder der skal gås og kommer ud på den anden side som en moden mand, uden at smide håndklædet.
Du skaber nye historier uden at, blive hængende i de gamle.

Lad os få en snak om hvad der er vigtig for dig.

Klik her og se de  forskellige coaching forløb

Venlig hilsen
Karl-Otto Sandvik